Türkiye’nin Ağustos ayındaki dış ticaret açığı, ithalattaki düşüşe rağmen ihracatın artmaya devam etmesiyle yaklaşık yüzde 43 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıl aynı dönemde 8,71 milyar dolar olan açığın yüzde 42,7 azalarak 4,99 milyar dolara gerilediğini açıkladı.

Bu, Ekim 2021’den bu yana aylık bazda görülen en düşük ticaret açığını temsil ediyor.

Ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak 22,05 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 10,7 azalarak 27,04 milyar dolara geriledi.

Dış ticaret açığındaki düşüş, hükümetin ülkenin en kronik sorunlarından biri olan cari açığı azaltma çabalarında kaydedilen ilerlemeyi yansıtıyor.

Hükümetin ekonominin büyüme kompozisyonunu yeniden dengelemek için dayanak olarak gördüğü öncelikli alanlar arasında ihracat da yer alıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin zayıf dış talebe rağmen ağustos ayında şimdiye kadarki en yüksek ihracat rakamına ulaştığını söyledi.

Ağustos ayında ihracatın en çok yapıldığı ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip etti.

TÜİK verilerine göre, enerji ürünleri ve altın hariç dış ticaret açığı 302 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış bazda, Ağustos ayında hem ihracat hem de ithalat aylık bazda %1,8 ve %2,8 arttı.

Verilere göre, Ağustos ayında enerji ithalat faturası bir önceki yıla göre yüzde 0,5 azalarak 5,29 milyar dolara geriledi ve toplam ithalatın yüzde 19,5’ini oluşturdu.

Ham petrol ithalatı Ağustos 2023’teki 2,85 milyon tona kıyasla %7 düşüşle 2,64 milyon tona geriledi.

Toplam ihracatın ekonomik sektörlere göre dağılımı incelendiğinde imalat sanayi ürünlerinin %94,6, tarım, ormancılık ve balıkçılık ürünlerinin %3,1, madencilik ve taş ocakçılığının ise %1,7 oranında ihracata katkı sağladığı görüldü.

İmalat ihracatında yüksek teknoloji ürünlerinin payı yıllık bazda %17,7 azalarak %3 olarak kaydedildi. Buna karşılık orta-yüksek teknoloji ürünlerinin payı %4,7 artarak %36,7’ye ulaştı.

Verilere göre, ocak-ağustos döneminde dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,5 azalarak 54,94 milyar dolara geriledi.

İhracat ilk sekiz ayda yüzde 2,3 artarak 170,8 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 8,6 azalarak 225,7 milyar dolara geriledi.

Bolat, cari açığın Temmuz 2024 itibarıyla 19,1 milyar dolara gerilediğini, Mayıs 2023’te görülen 57 milyar dolar seviyesinden 37,9 milyar dolarlık iyileşme kaydedildiğini vurguladı.

Türkiye, ekonomik programı kapsamında ithalatın artmasının başlıca nedenlerinden biri olan güçlü iç talebi sınırlamak ve cari dengeyi iyileştirmek amacıyla yatırım ve ihracatı artırmak amacıyla tedbirler aldı.

Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından hükümetin yıllardır uyguladığı gevşek para politikasını tersine çevirmeye başlamasının ardından, kronik cari açık ve dış ticaret açığını fazlaya çevirmek gündemin üst sıralarında yer alıyor.

İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün Türkiye’nin makroekonomik istikrarını güçlendirdiğini ve ülkenin büyüme modelini net ihracat katkısına dayalı bir modele dönüştürdüğünü vurgulayan Bolat, bunun da enflasyonla mücadele çabalarını desteklediğini söyledi.

Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının Ağustos 2024’te 10,3 puan artarak yüzde 81,5’e, yılın ilk sekiz ayında ise oranın 9,1 puan artarak yüzde 75,7’ye çıktığını bildirdi.

Son 12 ayda mal ihracatı rekor seviye olan 262 milyar dolara yükseldi. Yıllık ithalat %8,3 azalarak 340,7 milyar dolara geriledi.

Bolat, son 12 ayda dış ticaret açığının yüzde 33,6 daralarak 78,7 milyar dolara gerilediğini söyledi.