Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Cuma günü New York’ta Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirme sözü verdi.

“Bu utanç verici ama bu asla olmaması gereken bir savaş ve biz bunu çözeceğiz,” dedi Trump Tower’daki Cumhuriyetçi Beyaz Saray umutlusu. “Karmaşık bir bulmaca… Çok fazla insan öldü. Çok fazla güzel şehir.”

Donald Trump ve Volodimir Zelenski, Beyaz Saray’a aday olan liderin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya ile yaşanan çatışmayı ele alış biçimine yönelik bir dizi sert eleştirisinin ardından, gerginliğin tırmanabileceği bir görüşme için bir araya geldi.

Zelenskiy, Perşembe günü Trump’ın ABD seçimlerindeki rakibi Kamala Harris ve Başkan Joe Biden ile görüşmüş ve her ikisi de Başkan Vladimir Putin’in işgaline karşı ABD tarafından finanse edilen savunmada Kiev’e destek sözü vermişti.

Trump, bu hafta Zelenski’yi çatışmayı sona erdirmek için “anlaşma yapmayı” reddetmekle suçladı ve Ukrayna lideriyle New York’taki Trump Tower’da gazetecilerin karşısına birlikte çıktıkları görüşmede “iyi bir toplantı” yapma umutlarını dile getirdi.

“Çok iyi bir ilişkimiz var ve benim de bildiğiniz gibi Başkan (Vladimir) Putin ile çok iyi bir ilişkim var. Ve eğer kazanırsak, bunun çok hızlı bir şekilde çözüleceğini düşünüyorum.”

Eski ABD Başkanı, 20 Ocak’ta Beyaz Saray’a dönmesinden “çok önce” “her iki taraf için de iyi olacak bir şey üzerinde anlaşabileceğimizi” söyledi.

Zelenskiy, iki lider arasındaki “ortak görüşün” savaşın sona ermesi gerektiği olduğunu söyledi.

ABD medyası daha önce Trump’ın, Zelenskiy’nin The New Yorker dergisine verdiği röportajda, Cumhuriyetçi Parti’nin “savaşı nasıl durduracağını gerçekten bilmediğini” ve aday arkadaşı JD Vance’in “çok radikal” olduğunu söylemesi üzerine rahatsız olması nedeniyle toplantının yapılmayacağını bildirmişti.

Röportaj, Ukrayna liderinin, Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’nın mücadelesine yardımcı olan mühimmat üreten ABD’li işçilere teşekkür etmek için Demokrat politikacılarla birlikte Pensilvanya’ya gitmesinin Cumhuriyetçiler arasında yarattığı tepkiler arasında yayımlandı.

Trump, bu ayın başlarında Harris’le yaptığı tartışmada Ukrayna’nın Rusya’yı yenmesini isteyip istemediğini söylemeyi reddetti ve Çarşamba günü Kuzey Carolina’da düzenlenen bir kampanya mitinginde Zelensky’ye karşılık verdi.

“Anlaşma yapmayı reddeden bir adama, Zelenskiy’e milyarlarca dolar vermeye devam ediyoruz” dedi destekçilerine.

Zelenskiy, bu hafta New York’taki BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gitti ve Moskova’nın işgalinin üçüncü yılında savaş meydanlarında mücadele eden ülkesinin savaş çabalarına destek sağlamayı amaçlıyor.

Trump’ın yeni yönetimiyle yaşanacak bir anlaşmazlığın Ukrayna için felakete yol açabileceğinin farkında olan Trump görüşmesini yeniden rayına oturtmak için çabaladı.

Trump, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği milyarlarca dolarlık desteği uzun zamandır eleştiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birçok söylemini tekrarlayan Putin, bu hafta başında yaptığı bir mitingde Ukrayna’nın kazanamayacağını, Rusya’nın “Hitler’i yendiğini, Napolyon’u yendiğini, yaptıkları şeyin bu olduğunu” söyledi.

George W. Bush’un eski konuşma yazarı David Frum, X programında, Rusya veya Sovyetler Birliği’nin 1900’den bu yana Japonya, Polonya ve Afganistan’a karşı da dahil olmak üzere çeşitli savaşları kaybettiğini, ancak II. Dünya Savaşı’nda müttefikleriyle birlikte zafer kazanmasının son derece maliyetli olduğunu ve büyük dış yardımlar sayesinde elde edildiğini belirtti.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, Zelenskiy’nin Pensilvanya seyahatiyle ilgili soruşturma başlatarak, bunun seçimlere müdahale anlamına geldiğini ileri sürdü ve Washington’daki Ukrayna büyükelçisinin görevden alınması çağrısında bulundu.

Trump başkan olduğunda, 2020 seçimleri öncesinde Zelenskiy’den Biden hakkında potansiyel olarak zarar verici siyasi materyal istemişti – bu da Cumhuriyetçinin iki azlinden ilkinin başlamasına yol açmıştı.

Ancak Cumhuriyetçi, Ukraynalı liderin kendisini azil sürecinde savunmasından memnun olarak Zelenskiy ile iyi ilişkiler sürdürdü.